header rondreizen
foto

Dag tot dag beschrijving 21-daagse reis - geheimen van het regenwoud


Dag 1 Aankomst San José

Bij aankomst op de luchthaven van San José worden jullie opgewacht door een chauffeur van Pura Costa Rica Travel en worden jullie naar een centraal gelegen hotel in koloniale stijl gebracht.

Dag 2 - 3 Tortuguero

routekaart 21-daagse reis - geheimen van het regenwoud Jullie worden ´s ochtends vroeg in jullie hotel opgehaald en naar het plaatsje La Pavona gebracht. Met een boot varen jullie zo'n anderhalf uur we over de rivier en door dichtbegroeide kanalen het oerwoud in. Het einddoel is het nationale park Tortuguero. In dit nationale park nestelt tijdens de zomermaanden juli en augustus de groene zeeschildpad en in de maanden september, oktober en november de carey- en baulaschildpad. Als je geluk hebt kun je de schildpadden in die maanden eieren zien leggen. Het park staat niet alleen bekend om haar schildpadden, maar ook om haar 400 verschillende soorten vogels en apen, luiaarden, kaaimannen en krokodillen. Ook de zeldzame felgekleurde kleine kikkertjes komen hier voor. Het is mogelijk om wandelingen te maken of met een boot de smalle riviertjes te verkennen. Op de oevers liggen vaak zonnende schildpadden en kaaimannen. Jullie verblijven in een lodge met zwembad in de jungle. Twee boottours door het Nationale Park en de maaltijden zijn in de reis inbegrepen.


Dag 4 - 5 Manzanillo

Vandaag varen jullie terug naar La Pavona waar de bus van Laguna Lodge staat te wachten om vervolgens naar Guapiles te rijden voor de lunch. Na de lunch wordt jullie huurauto, een Daihatsu Bego, bij dit restaurant afgeleverd en vervolgens rijden jullie in 4 uur naar de Caribische kust, naar het kustplaatsje Manzanillo. Bewegwijzering is nauwelijks tot niet te vinden in Costa Rica. Wij bieden daarom bij de autohuur altijd een navigatiesysteem aan. Zo wordt het rijden door Costa Rica erg makkelijk en kun je onderweg optimaal genieten. Aan de kust verblijven jullie in een gezellig hotel aan het strand van Playa Cocles. De brulapen maken je hier ´s ochtends wakker. De sfeer aan de Caribische kust is volledig verschillend van de rest van Costa Rica. Hier vind je reggae kleuren, reggae muziek en rasta's, een laidback sfeertje. Manzanillo is een klein dorpje wat grenst aan het Gandoca Nationaal Park, waar je onder begeleiding van een lokale gids wandelingen kunt maken. Visrestaurant Maxi is zeer bekend in Manzanillo en omstreken en een absolute aanrader voor een heerlijke Caribische vismaaltijd. Aan de kustweg liggen nog de dorpjes Puerto Viejo de Talamanca met meerdere restaurants, barretjes en souvenirwinkels en het plaatsje Cahuita, dat grenst aan het gelijknamige nationale park. Een leuke aanrader is om het Jaguar Opvangcentrum te bezoeken, waar door vrijwilligers diverse dieren worden opgevangen die gewond zijn geraakt of als huisdier werden gehouden. De vrijwilligers hebben een speciaal opvangprogramma opgezet met als doel om de dieren weer terug te zetten in de natuur.

Dag 6 Bribri Indianen

Bribri Indianen In het achterland van de Caribische kust wonen nog kleine gemeenschappen van de afstammelingen van de Indiaanse bevolking van Costa Rica, de Yorkín en de BriBri Indianen. Jullie worden opgehaald in jullie hotel om naar het dorpje Bambú gebracht te worden. Vanaf daar brengt een spectaculaire kanotocht van een uur jullie bij de BriBri gemeenschap waar je met open armen ontvangen zult worden. Bij aankomst krijg je een rondleiding in het dorp. De indianen vertellen je alles over hun tradities en de genezende krachten van diverse planten en bomen uit het regenwoud. Na de typische lunch neemt de gemeenschap je wederom op sleeptouw en neem je deel aan een interessante chocoladetour. Je ziet de cacaobonen aan de bomen hangen en leert zelf chocolade maken en natuurlijk is er ook volop tijd om te proeven. Heerlijke organische bananen dippen in zelfgemaakt chocoladesaus! Na alle bijzondere indrukken van de dag breng je ´s avonds de nacht door in een typische rieten hut.

Dag 7 Manzanillo

Na het ontbijt maken jullie een wandeling van ongeveer 3 uur door het regenwoud. We steken de rivier de Yorkín over om een vrouwengroep Arapu Kakonu genaamd. Ook hier worden jullie warm verwelkomd en de dames laten jullie graag meer zien over hun levenswijzen en de culinaire rijkdom van het regenwoud. Na de wandeling komen jullie weer terug in in Stibrawpa, waar met de lunch gewacht wordt. De dames laten jullie graag nog hun handvaardigheden zien, zodat jullie met een bijzonder zelfgemaakt aandenken aan jullie verblijf bij deze indianengroep weer huiswaarts keren. Per kano varen jullie weer terug naar Bambú om vervolgens terug te reizen naar Manzanillo.

Dag 8 - 9 Moravia de Chirripó

Hacienda Moravia In drieënhalf uur rijden jullie vandaag richting de hoogste berg, de Chirripó. In de schaduw van de berg ligt op 1100 meter hoogte een nog in werking zijnde boerderij (hacienda), omringd door woud en bergen. Dit authentieke landgoed heeft zijn deuren geopend voor het toerisme door een aantal kamers te verhuren. Je kunt hier heerlijk relaxen in de prachtige tuin bij het zwembad met uitzicht op de omgeving, maar je kunt ook allerlei activiteiten ondernemen. Zo wonen er in deze omgeving nog afstammelingen van de Cabecar Indianen. Te paard of te voet kun je een kijkje nemen in één van de huisje gelegen in het regenwoud. Ze leven hier nog steeds volgens oude tradities en gewoontes.

Dag 10 - 11 San Gerardo de Dota

San Gerardo de Dota Via de bergketen van Talamanca rijden jullie naar het bergdorpje San Gerardo de Dota. Op 2200 meter hoogte ligt hier de Trogon Lodge, waar jullie twee nachten verblijven. Rondom de lodge kun je in de middag of de volgende ochtend prachtige wandelingen maken, langs kristalheldere riviertjes. Dit is een van de beste plaatsen in Costa Rica om de quetzal waar te nemen. Deze prachtige vogel heeft een felgekleurd groen en rood verenkleed met een lange staart en was zeer geliefd bij de Maya's.

Dag 12 Vergel de Punta Mala

Jullie rijden in ongeveer drie uur naar het dorpje Vergel de Punta Mala aan de Zuid Pacifische kust rijden. In dit dorpje aan een snelstromende rivier in het tropisch regenwoud komen nog nauwelijks toeristen. Op korte rijafstand liggen aan de rand van het regenwoud verlaten stranden. Jullie overnachten in luxe tenten die verspreid staan in een tropische tuin op de oevers van een snelstromende kristalheldere rivier. Omdat alleen het tentdoek jullie scheidt van de omringende regenwoud, voel je je helemaal één met de natuur. Je valt in slaap met het geruis van de rivier op de achtergrond en wordt wakker van de vogelgeluiden en de brulapen.

Dag 13 - 14 Bahía Drake

La Sirena Vanuit Vergel de Punta Mala rijden jullie in een uur naar het dorpje Sierpe, waar jullie de huurauto weer inleveren om in de boot stappen om naar de lodge te varen. De lodge ligt tussen Bahía Drake en Corcovado in. Corcovado is één van de regenrijkste gebieden van Costa Rica en tevens het meest ongerepte deel van het land. Er kan hier wel 6000 mm regen per jaar vallen waardoor je er een zeer weelderige vegetatie aantreft. De komende twee nachten verblijven jullie in een lodge met eenvoudige bungalows met eigen badkamer. De lodge wordt omringd door een uitbundig regenwoud en ligt vlakbij het strand. Rondom de lodge kun je prachtige wandelingen maken. De vele ara's die hier leven zullen je zeker niet ontgaan vanwege hun permanente geschreeuw, waarbij ze soms in groepjes over onze hoofden scheren.

Dag 15 - 16 Parkwachtersstation La Sirena

Danta Jullie maken een tweedaagse tocht naar het parkwachtersstation La Sirena van Nationaal Park Corcovado. Over zee varen jullie in ongeveer anderhalf uur naar het Corcovado Nationaal Park en je hebt hier de tijd om prachtige wandelingen te maken onder leiding van een lokale Engelssprekende gids. Hier leven de vier verschillende aapsoorten die in Costa Rica voorkomen nog in aanzienlijke aantallen. Verder zijn er tal van miereneters, neusbeertjes, wasbeertjes, slangen en krokodillen. Bovendien is Corcovado het leefgebied van de poema, jaguar, ocelot en de tapir. De gids legt je van alles uit over het ingenieuze ecosysteem van het primaire regenwoud. Jullie overnachten in tentjes bij het parkwachtersstation en de gids maakt hier de diverse maaltijen voor jullie klaar. Aan het einde van de middag maak je een wandeling in de schemering waarbij je het omringende regenwoud ziet en hoort overgaan van de dag naar de nacht. Aan het einde van de middag van dag 16 vaar je weer terug naar de lodge bij Bahía Drake voor een laatste overnachting.

Dag 17 - 19 Manuel Antonio

Manuel Antonio Jullie varen met de boot van Bahía Drake langs de kust en door de mangrove naar het dorpje Sierpe. Hier worden jullie opgehaald en naar het kustplaatsje Manuel Antonio gebracht. Het unieke van het Manuel Antonio park is de combinatie van stranden, dichte jungle, steile rotsen en mooie baaitjes. Het is bijna onmogelijk om een dag in het park door te brengen zonder dieren te zien. Overal om je heen zie je apen die van boomtak naar boomtak slingeren. Vooral de doodshoofdaapjes komen hier voor. Ook heb je grote kans om leguanen, luiaards en neusbeertjes te zien. Zowel in het Nationaal Park als er buiten vind je heerlijke stranden om deze laatste dagen van de reis nog even heerlijk te luieren of misschien wil je tijdens een surfles wel leren om met je plank de golven te bedwingen.

Dag 20 San José

Vandaag rijden jullie in drie uur terug naar San José, waar jullie weer overnachten in hotel waar jullie de reis zijn gestart.

Dag 21 luchthaven

einde reis Na deze rondreis door de indrukwekkende natuur van Costa Rica komt de chauffeur van Pura Costa Rica Travel jullie ophalen bij het hotel om jullie vervolgens naar de internationale luchthaven te brengen.