header rondreizen
foto

Dag tot dag beschrijving 15-daagse reis - rijke kusten


Dag 1 Aankomst San José

Bij aankomst op de luchthaven van San José worden jullie opgewacht door een chauffeur van Pura Costa Rica Travel en worden jullie naar een centraal gelegen hotel in koloniale stijl gebracht.

Dag 2 - 3 Montezuma

routekaart 15-daagse reis ´s Ochtends wordt de huurauto, een Daihatsu Bego 4 x 4, bij jullie hotel afgeleverd. Bewegwijzering is nauwelijks tot niet te vinden in Costa Rica. Wij bieden daarom bij de autohuur altijd een navigatiesysteem aan. Zo wordt het rijden door Costa Rica erg makkelijk en kun je onderweg optimaal genieten. De eerste bestemming die jullie op het navigatiesysteem invoeren is Montezuma. Vanuit San José rijden jullie via de snelweg naar de havenstad Puntarenas om vervolgens vanaf daar met de huurauto aan boord te gaan en per ferry over te varen naar het Peninsula de Nicoya. Jullie arriveren met de boot in Paquera en vervolgen jullie rit naar het strandplaatsje Montezuma. Tot de jaren tachtig was dit vissersplaatsje nog vrijwel onbereikbaar. De infrastructuur heeft ervoor gezorgd dat er tussen de Costa Ricanen een bont gezelschap rondloopt van hippies, surfers, backpackers en eco-toeristen. Het kleine centrum bestaat uit een wirwar van straatjes. Met je voeten in het zand kun je heerlijk even loskomen van het dagelijks leven thuis, een verfrissende duik in de zee nemen of een heerlijke wandeling langs het strand maken. Vanuit Montezuma kun je een mooie boottocht maken naar een onbewoond eilandje voor de kust, Isla Tortuga. Onderweg wordt er gesnorkeld en als je geluk hebt zwemmen de dolfijnen naast de boot met je mee.

Dag 4 - 5 Isla Chira

Jullie laten het strand van Montezuma achter je en rijden naar een klein havenplaatsje waar jullie de auto achterlaten op een parkeerplaats en overvaren naar Isla Chira, het grootste eiland aan de Pacifische kust van Costa Rica. Dit eiland is vroeger bewoond geweest door de Chorotega Indianen. Deze groep Indianen onder aanvoering van het stamhoofd Chira, zocht een veilige plek om de stammenoorlogen te ontvluchten. De afstammelingen van de Chorotega Indianen hebben het eiland inmiddels verlaten. Nu wordt het bewoond door talloze watervogels en door kleine gemeenschappen die zich vooral toeleggen op de visvangst en het maken van souvenirs. Ongeveer 15 jaar geleden heeft een aantal vrouwen van het eiland zich verenigd om gezamenlijk extra inkomsten te generen. Zij besloten om een eenvoudige onderkomen te bouwen voor bezoekers aan het eiland. In deze eenvoudige lodge zullen jullie de komende twee nachten verblijven en de dames zullen jullie maaltijden verzorgen. De volgende dag gaan jullie met de openbare bus naar het haventje van Puerto Palito waar jullie een dag met de lokale vissers op pad gaan. Na afloop wordt de vangst van de dag vers voor jullie bereid als lunch! Het verblijf op Isla Chira is dé manier om in contact te komen met de lokale bevolking en meer te weten te komen over hun dagelijks leven.

Dag 6 - 7 Monteverde

Nadat jullie de auto weer opgehaald hebben op het vaste land rijden jullie via de puente de amistad in ongeveer drie uur naar de Cordillera de Tilarán (1600 meter), waar het beroemde nevelwoud van Monteverde ligt. Het is hier een stuk koeler, ongeveer 18 graden. Het weer verandert er steeds: wind, regen en zon wisselen elkaar af, en het is er schitterend om te wandelen. Het park staat bekend om zijn enorme verscheidenheid aan flora en fauna. Wat dit nevelwoud zo bijzonder maakt zijn de ongelooflijk groene kleurschakeringen. Dit is groen in honderden varianten, vooral door de bromeliagroei. Een boom is niet zomaar een boom, maar een micro-ecosysteem waarop honderden andere plantensoorten hun plaats innemen. Ook orchideeën groeien er weelderig. Vlak bij Monteverde is de "Sky Walk": Over hangende bruggen op 40 meter hoogte wandel je tussen de boomkruinen en vervolgens slinger je als Tarzan of Jane in een tuigje van de ene boomtop naar de andere! Het uitzicht is fenomenaal.

Dag 8 - 9 La Fortuna

Op ongeveer 4 uur rijden van Monteverde ligt het dorpje La Fortuna vlakbij de Arenal vulkaan. De Arenal is de bekendste vulkaan in Costa Rica en heeft met zijn 1633 meter hoogte nog steeds zijn typisch conische vorm behouden. Tot twee jaar geleden stootte hij dagelijks grote rookpluimen en lava uit, soms gepaard gaand met luide knallen of een diep gerommel. De vulkaan is nu al enige tijd in slapende toestand, maar biedt nog steeds geweldig mooie uitzichten. Zeer apart is het bezoek 's avonds aan thermale bronnen aan de voet van de Arenal. Vlakbij La Fortuna is nog veel meer te ondernemen. Je kunt bijvoorbeeld in de buurt een hoge waterval bezoeken. En wat is heerlijker dan een frisse duik in de poel aan de voet van de waterval?

Dag 10 - 11 Boca Tapada

Vanuit La Fortuna rijden jullie richting de Nicaraguaanse grens naar het dorpje Boca Tapada. Om de bijzondere Maquenque Lodge te bereiken steken jullie hier de San Carlos rivier over. De lodge is gelegen in een 60 hectare groot privé reservaat, Maquenque Nationals Wildlife Refuge. Tijdens je verblijf is het alsof je onderdeel bent van de omringende natuur. Je bent volledig afgesloten van de rest van de wereld, zonder wegen en auto´s. Een prachtige kanotour neemt je mee door de ongerepte natuur. De apen slingeren boven je in de bomen en er is een grote verscheidenheid aan wildlife te spotten vanaf de rivier. Het verblijf in deze eco-lodge is een unieke natuurervaring en je helpt door jouw bezoek ook nog eens mee aan de bescherming van dit unieke natuurgebied.

Dag 12 -13 Manzanillo

Deze rondreis eindigt aan de Caribische kust, waar jullie in een sfeervolle en zeer mooi gelegen lodge overnachten. Midden in de natuur maken de brulapen je hier ´s ochtends wakker. De sfeer aan de Caribische kust is volledig verschillend van de rest van Costa Rica. Hier vind je reggae kleuren, reggae muziek en rasta's, een laidback sfeertje. Manzanillo is een klein dorpje wat grenst aan het Gandoca Nationaal Park, waar je onder begeleiding van een lokale gids wandelingen kunt maken. Visrestaurant Maxi is zeer bekend in Manzanillo en omstreken en een absolute aanrader voor een heerlijke Caribische vismaaltijd. Aan de kustweg liggen nog de dorpjes Puerto Viejo de Talamanca met meerdere restaurants, barretjes en souvenirwinkels en het plaatsje Cahuita, dat grenst aan het gelijknamige nationale park. Een leuke aanrader is om het jaguar opvangcentrum te bezoeken in Playa Chiquita, waar diverse wilde dieren worden die in nood waren worden opgevangen voordat ze weer terug worden gebracht naar de natuur.

Dag 14 San José

Vandaag rijden jullie in vijf uur terug naar San José, waar jullie weer overnachten in hetzelfde hotel, waar jullie de reis zijn gestart. Een vertegenwoordiger van het autoverhuurbedrijf komt de huurauto ophalen.

Dag 15 luchthaven

Na deze rondreis door de indrukwekkende natuur van Costa Rica komt de chauffeur van Pura Costa Rica Travel jullie ophalen bij het hotel om jullie vervolgens naar de internationale luchthaven te brengen.