header praktische informatie
foto

Praktische informatie

Paspoort en visum

Je dient in het bezit te zijn van een paspoort dat na terugkomst in Nederland / BelgiŽ nog minstens 6 maanden geldig is. Vanaf 26 juni 2012 is het ook verplicht dat kinderen, ongeacht de leeftijd, voor reizen buiten Europa in het bezit zijn van een paspoort.

Voor reizen naar Costa Rica hoef je geen visum aan te vragen. Bij aankomst krijg je in je paspoort een toeristenvisum gestempeld waarmee de toestemming verleend wordt om maximaal 90 dagen in het land te verblijven.

FinanciŽn

Munteenheid
De lokale munteenheid is de colůn (CRC), een verwijzing naar Cristoffel Columbus. 1 EUR = 650 CRC (maart 2013). Het muntgeld bestaat uit munten van 5, 10, 25, 50 100 en 500. De biljetten bestaan uit 1000, 2000, 5000 en 10,000. Doorgaans betaal je met colones, maar ook US dollars worden bijna overal in het land geaccepteerd.

Persoonlijke uitgave
Als uitgangspunt voor persoonlijke uitgave kun je rekenen op ongeveer Ä 325 ($ 420) per persoon per week. Dit budget is inclusief eventuele activiteiten/excursies.


Gezondheid

Vaccinaties
Voor reizen naar Costa Rica zijn momenteel geen vaccinaties verplicht, tenzij je minder dan zeven dagen voor aankomst in een Gele Koorts gebied bent geweest, in dit geval is een inenting tegen Gele Koorts verplicht. Over het algemeen wordt men vaak aangeraden om zich te laten inenten tegen Hepatitus A. De bestemming, reisduur, type reis, gezondheid en leeeftijd van een reiziger bepalen uiteindelijk welke vaccinaties nodig zijn. Voor deskundig en persoonlijk advies raden we aan contact op te nemen met je huisarts of de GGD (voor Nederlanders).

Malaria
Er komt in een aantal kleine gebieden malaria voor in Costa Rica. Het risico is echter niet groot en daarom schrijft de GGD over het algemeen geen malariaprofylaxe voor. Het is wel belangrijk om tussen zonsondergang en zonsopgang muggensteken te voorkomen. Raadzaam is om vůůr de schemering valt je in te smeren met muggenmelk met 30-50% DEET. Dit is te koop bij apotheken, goede sportzaken en de meeste drogisterijen. 's Avonds is het aan te bevelen om bedekte kleding te dragen (lange mouwen, lange broek, sokken, dichte schoenen).

Klimaat

slothHet Talamanca gebergte deelt Costa Rica van noord naar zuid in twee klimaatzones; het Pacifische en het Caribische klimaat. Het Pacifische klimaat kent heel duidelijk twee seizoenen in Costa Rica, de natte en de droge periode. De regenperiode duurt van mei tot en met half november. In deze periode regent het zelden de hele dag, maar begint het vaak aan het einde van de middag te regenen. De volgende ochtend is het dan weer stralend weer en lekker zonnig. September, oktober en november zijn de maanden waarin de meeste regen valt aan de Pacifische kant van de Talamanca bergrug.

Het Caribische klimaat is niet heel duidelijk in te delen in een natte en een droge periode en is wisselvalliger. In januari en juli valt aan de Caribische zijde gemiddeld de meeste regen, september en oktober zijn de droogste maanden. Ook in de droge periode kunnen er regenbuien vallen. Regen vormt zelden een reden om binnen te blijven, omdat het niet afkoelt. De temperatuur ligt het hele jaar door tussen de 20 en 30įC, afhankelijk van de hoogte waarop je je bevindt. In het hoogland van Costa Rica is het koeler dan aan de kust, waar het vochtig en warm is.

Beste reistijd: Van december tot en met april is de beste reistijd, maar ook buiten deze periode is Costa Rica goed te bereizen. Ongeacht in welke periode van het jaar je reist, zal het tijdens je reis wel eens regenen, Costa Rica is dan ook niet voor niets gezegend met prachtig regenwoud.

Tijdverschil

slothIn Costa Rica is het tijdsverschil met Nederland en BelgiŽ -7 uur GMT (wintertijd) of -8 uur GMT (zomertijd).

Telefonie

Je kunt internationaal bellen vanuit Costa Rica vanaf iedere publieke telefoon. Voor telefoonkaarten kun je terecht bij supermarkten of kleine winkeltjes.

Mobiel bellen is in Costa Rica in de steden overal mogelijk; in de meer afgelegen gebieden is het bereik vaak minder goed.

Bij aankomst in Costa Rica ontvang je van ons een lokale simkaart inclusief 3000 colones beltegoed. De simkaart is voor je aankomst alvast op naam gezet en kan meteen in gebruik worden genomen. Let op, je mobiele telefoon dient hiervoor simlock vrij te zijn.